Sympathy for the devil

Daarnet in de zevende dag, Tom van Landuyt die “De meester en Margarita” kwam voorstellen. Een fantastisch verhaal van Boelgakov over de duivel die Moskou in de jaren 20 bezoekt.  

Voor degene die Van Landuyt niet gezien hebben, “The master and Margarita” is eerst en vooral een politiek en filosofisch pamflet van Boelgakov tegen het bewind van Stalin en de communisten en tegen hun kille rationalisme.  Al zit dieboodschap heel mooi verpakt in 3 prachtige zich met elkaar vermengende verhalen, en wordt het je niet door het strot geramd. ( Hollywood of Vlaamsche Politiek geengageerde kunstenaars, u kan hier een voorbeeld aan nemen)

Eerst en vooral heb je het verhaal van “de duivel” en zijn trawanten die naar Moskou komen en de confrontatie van de rationele Moskoviten met zijn duivelse machten en kunsten. 

Dan heb je de biografie van Pontius Pilatus. En tenslotte heb je het verhaal van de meester en zijn minares (Margarita).

De meester is trouwens de auteur van de biografie van Pontius Pilatus.

Ik wil eigenlijk niet zo heel veel vertellen over het boek, en hoop dat je gewoon zo zin hebt om het te lezen.  Het is een heel mooi en vaak grappig verhaal.

 Ahja, en petite histoire.  De Rolling Stones schreven ( in een tijd toen ze nog relevant, en jong en hip en vernieuwend waren) “Sympathy for the Devil” toen ze (Jagger en Richards als ik me niet vergis) dit boek gelezen hadden.

 

Advertisements

1 Comment »

  1. Nog een fan… :-)))

    http://www.masterandmargarita.eu


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: