Linux en desktop en flamefests en dingen

Bij Michel is er een flame-fest aan het opstarten, al ontbreekt het hem momenteel nog aan die-hard linux-boys om de temperatuur echt op te drijven.

Wat betreft desktop-os’en, wel dat is mijn ding niet. Ik gebruik zelf Windows XP, en ik ben er gelukkig mee. Ik heb daar niet veel anders nodig. XP geeft me eindelijk een systeem dat stabiel is, en waarop ik alles kan wat ik moet, zonder te veel zorgen en zonder te veel miserie. Iets wat ik niet direct terug vind met een linux systeem.

Natuurlijk moet ik af en toe opletten met mail en andere problemen, en ben ik een deel kwetsbaar voor virussen en andere shit. MAar eerlijk gezegd, ik heb daar nog geen last van gehad.  Een beetje gezond verstand, en een beetje begrip voor hoe je systeem in elkaar zit, en je kan de meeste van die shit vermijden.

Waar het mij om draait, dat zijn server systemen. En net daar, daar kan ik me ergeren aan die hele stemmingmakerij.

Een goede infrastructuur heeft niets te maken met een keuze voor of windows of linux of os/390 of what-ever. Elk hebben ze hun voor en hun nadelen, en met allemaal kan ik een stabiele, schaalbare omgeving opbouwen. Het enige wat ECHT telt bij infrastructuur-werken, is een grondige planning vooraf, een goede virtualisatie en de nodige processen en procedures bij het operationeel houden.  Zowel linux als windows zijn momenteel volwassen genoeg om een minimum aan stabiliteit en uptime te bieden, maar geen van beiden is stabiel genoeg, om enkel en alleen voor stabiliteit en uptime te zorgen. ( Enkel OS/390 en een aantal andere mainframe OS’en zijn daartoe capabel, maar dan praat je over een heel andere prijsklasse en een heel ander type projecten).

Mochten al die linux-fanboys en al die microservs nu eens in plaats van te roepen en te tieren en te doen, wat tijd steken in een goed, volwassen management van hun infrastructuur, dan zou de kwaliteit van je OS al een heel pak minder invloed hebben op je infrastructuur.

You don’t have to take my word for it, maar ik heb transactie-platformen, ERP-platformen, messaging en e-business sites op alle mogelijke platformen opgezet, en telkens weer dezelfde hoge uptime gehaald. En dat dank ik vooral aan virtualisatie, aan clustering en aan het omkaderen van die omgevingen met de juiste procedures en de juiste mensen. En ik ben er van overtuigd, dat elk van die platformen even goed zou draaien, mocht ik de respectievelijke SQL-server vervangen door Oracle, of de AIX servers door Solaris, of de Linux-servers door Windows 2003 servers. Maar neem de clustering weg, plaats de databases op DAS ipv SAN-storage, en je hebt direct een heel ander verhaal.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: