Polish Composers in Concert II

Gisteren zijn we naar “Polish Composers in Concert” gegaan, het filmmuziek concert in de Vlaamse Opera.

Het concert bestond uit 2 suites, de eerste suite was een eerbetoon aan de Poolse componisten die filmmuziek schreven voor tal van filmklassiekers ( Vabank, The Promised Land, Finding Neverland, Dracula, Portrait of a lady, The Pianist,…).

Ze werd speciaal voor dit concert samengesteld door Krzysztof Herdzin samengesteld en bevatte onder andere muziek van Jan A.P. Kaczmarek en Wojciech Kilar.

De tweede suite werd samengesteld door Vlaming Dirk Brossé en was een eerbetoon aan Zbigniew Preisner, misschien wel de meest opmerkelijke Poolse componist van de 20e eeuw.

Preisner is vooral bekend van zijn nauwe samenwerking met Krzystof Kieslowski, oa voor de Dekalog kortfilms, voor de Trois Couleurs-trilogie en voor La Double vie de Véronique verzorgde Preisner de muziek.

Preisner, als eregast, was zelf als solist (blokfluit) aanwezig op het podium, en mocht die avond ook een Jozef Plateau Life Time Achievement award in ontvangst nemen. Dit jaar viert hij trouwens zijn vijftigste verjaardag.

De performance zelf, de eerste suite was mooi, de combinatie waarbij fragmenten uit de originele films geprojecteerd werden tijdens de live uitvoering gaf een leuk effect, en het geheel kwam afgewerkt en goed gebracht over.

De tweede suite, onder leiding van Dirk Brossé, gaf een wat gekunstelde indruk, werd vaak verstoord door problemen met de geluidsinstallatie (zelfs al was het concert volgens mij niet versterkt). De befaamde Poolse solisten konden ook niet ten volle overtuigen, zo werd de soprano Elzbieta Towarnicka geregeld overstemd door het koor. De suite sloot af met het Lacrimosa uit Preisners Requiem voor mijn vriend. Het Requiem dat door hem werd opgedragen aan Kieslowski, en toch wel een van mijn favoriete klassieke meesterwerken is. Dit maakte wat mij betreft heel veel goed.

Lees ook de ervaringen van Lena op gent.blogt!

 

UPDATE:  Ik merk net dat de uitvoering van “Requiem for my friend” die ik heb liggen met dezelfde soprano is als deze van het concert.  Op CD klinkt ze echter bijzonder goed, en brengt ze het stuk met verve, ik begrijp nu nog minder wat er donderdagavond eigenlijk allemaal misgelopen is en waarom het zo slecht klonk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: